Angleške vrtnice

Design:
fotograf Zielona Góra

Pozycjonowanie stron

Angleške vrtnice

To je skupina modernih vrtnic, katerih "oče" je angleški žlahtnitelj David Austin. Z žlahtnenjem je začel že kot najstnik. V začetku petdesetih let prejšnjega stoletja pa si je zadal cilj ustvariti take vrtnice, ki bi združevale lepoto in vonj zgodovinskih evropskih sort vrtnic ter ponavljavost cvetenja in široko barvno paleto, ki je značilna za moderne sorte. To mu je odlično uspelo in danes so Austinove angleške vrtnice  ene najbolj cenjenih vrtnic na svetu, podjetje David Austin Roses pa je zraslo v veliko svetovno podjetje. Davidu Austinu danes pri žlahtnenju in vodenju podjetja pomagata sin David in vnuk Richard.  

Večina Austinovih vrtnic ima velike romantične cvetove, ki lepo dišijo, vse pa zrastejo v lepo oblikovane grme. Nekatere se lahko vzgaja tudi kot popenjavke. Nekatere po rasti spominjajo na skrižane čajevke in floribunde, druge so bolj podobne portlandkam in burbonkam, tretje pa imajo vse značilnosti modernih vrtnic, ki jih uvrščamo v kategorijo grmastih vrtnic oz. rožnih grmov.

Po obliki rasti lahko angleške vrtnice razvrstimo v pet kategorij:

  • Aus1 so klasične angleške vrtnice, ki so oblikovane kot lepo in gosto razvejan rožni grm, pokončne rasti in z veliko listi. Z lahkoto se ga vzdržuje na približno 120 cm višine. V to kategorijo sodijo npr. Mary Rose, Heritage, Sophy's Rose in Pretty Jessica.

  • Aus2 so krepko rastoče vrtnice, katerih veje se upognejo pod težo cvetov. Grm ima tako bolj široko obliko z lokasto upognjenimi poganjki. Taka vrtnica je npr. Christopher Marlowe.

  • Aus3 so tudi nižje in kompaktne vrtnice, ki so na nek način podobnre skupini Aus1, le da se poganjki ukoreninjajo (suckering)  in tako nastane bolj širok grm (npr. Countryman).

  • Aus4 so visoki rožni grmi s krepkimi poganjki, ki spominjajo na skrižane čajevke. Grmi se široko razprostirajo in tvorijo gosto krošnjo nad trdno strukturo grma. Te sorte lahko vzgajamo tudi kot popenjavke. V to kategorijo uvrščamo npr. Ellen.

  • Aus5 so tudi visoki rožni grmi, le da imajo veliko bolj goste a nežnejše veje, ki se lahko pod težo cvetov upognejo, povesijo k tlom in v grmu naredijo vrzel. Tako rast imajo npr. Graham Thomas in Gertrude Jekyll. Tudi te lahko vzgajamo kot popenjavke.

(povzeto po www.vintagegardens.com)

Sistem: OpenCart.
Vrtnice Kodele © 2019. Prevod: AT